岡山有三寶-蜂蜜、羊肉、豆瓣醬,1949年志斌豆瓣醬的創辦人袁氏夫婦隨著政府撥遷來台,因為思想之情,將每月配給的黃豆存到一定數量便開始製作古老的豆瓣醬,讓同為眷村四川同鄉有了思鄉寄託,而這傳統的沾醬搭配岡山羊肉成為來岡山不可錯過的伴手禮。岡山志斌豆瓣醬 (1)志斌豆瓣醬大莊園區原本為農會的倉庫,為了讓大家更能了解那段豆瓣醬的歷史故事而規劃。岡山志斌豆瓣醬 (2)岡山志斌豆瓣醬 (3)豆瓣醬發酵桶放置戶外區,經日曬讓其自然發酵方式,如同醬油曝曬一樣,並根據溫度翻攪,翻攪主要是為了釋放氨基酸,這也是豆瓣醬好吃的原因,一點都馬虎不得。岡山志斌豆瓣醬 (4)夏天每天約攪拌一次,冬季每天約攪拌兩次,讓其發酵。岡山志斌豆瓣醬 (5)這裡因為是豆瓣醬故事館,所以製作在其他的廠房進行。
製作流程需經過烹煮、充填、封蓋、高溫殺菌、清洗、吹乾、貼標、包裝共8道程序。岡山志斌豆瓣醬 (7)岡山志斌豆瓣醬 (8)志斌豆瓣醬故事館還有DIY活動,更適合親子旅遊。岡山志斌豆瓣醬 (9)拍照打卡最佳景點。岡山豆瓣醬故事館 (3)岡山豆瓣醬故事館 (4)岡山豆瓣醬故事館 (5)當那工作人員打開那一霎那,沒錯,就是那個熟悉的味道,此時好想吃羊肉。岡山志斌豆瓣醬 (6)岡山豆瓣醬故事館 (11)第二代老闆娘親手打造的竹籬笆花園,記憶中的美好就像老一輩細心呵護成長。岡山志斌豆瓣醬 (11)從無基改黃豆來趟豆瓣醬故事小旅行,而豆瓣醬不可缺少就是辣椒,加上蒜頭就是蒜蓉豆瓣醬。
岡山豆瓣醬故事館 (6)志斌豆瓣醬將黃豆透過菌種培養。(約一星期)
再將其撥開為一粒粒。岡山豆瓣醬故事館 (7)岡山豆瓣醬故事館 (9)岡山豆瓣醬故事館 (8)岡山豆瓣醬故事館 (10)放入醬缸,每日攪拌,經過180天釀造,看似簡單,卻是如此"厚工"岡山豆瓣醬故事館 (12)岡山豆瓣醬故事館 (13)除了讓小朋友體驗豆瓣醬的製作過程,親手製作一罐屬於自己獨一無二的豆瓣醬。
岡山豆瓣醬故事館 (14)並透過親手製作豆瓣醬料理。岡山豆瓣醬故事館 (16)岡山豆瓣醬故事館 (18)小朋友這是nice拔拔的,請酌量食用喔。岡山豆瓣醬故事館 (19)再配上一碗彌陀虱目魚丸湯,原來幸福就是這麼美味。岡山豆瓣醬故事館 (15)志斌豆瓣醬大莊園區
粉絲團 : 志斌豆瓣醬
電話:07-6281191 ;0933-784481
地址 : 高雄市岡山區大莊路72號
營業時間 : 09:00-17:00(周一休館)
如果覺得對旅遊有幫助,歡迎至fb粉絲團:Nice拔拔-親子旅遊趣按讚,並設定搶先看,接收最新旅遊資訊,您對nice拔拔粉絲團按讚就是最大的鼓勵。
###個人的喜好,皆有所不同,唯有透過親身體驗,才能發現每個地方的小小感動。###

Facebook留言

則留言

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

*
*
Website